Harstad


Kystbyen Harstad har omlag 24.000 innbyggere, og ligger på Hinnøya, som er Norges største øy. Byen befinner seg innerst i Vågsfjorden, og tilhører Troms fylke. Regionen er kjent for sin flotte natur, og her finnes både en vakker skjærgård og høye fjell. 

Harstad ligger 25 mil nord for polarsirkelen, og sommerstid kan man oppleve midnattssolen. Vinterstid er det mørketid i Harstad – og da har man mulighet for å se det spektakulære nordlyset.

Hurtigruten – som går mellom Bergen og Kirkenes – legger til kai ved havnen i Harstad to ganger daglig. 

Harstad har et rikt kulturliv, og siden 1965 har byen avholdt Festspillene i Nord-Norge. Noen populære severdigheter i sentrum er bl.a. Harstad Kulturhus og Harstad Kirke fra 1958. Omlag 3 km nord for sentrum ligger Trondeneshalvøya – et historisk sted med spor tilbake til vikingtiden. Her finnes også Trondenes Kirke fra 1250-tallet, og man bør dessuten besøke Trondenes Historiske Senter – med sin kulturhistoriske museumsutstilling. Trondanes Fort (anlagt av tyskere i 1943) er også godt besøkt av turister, og her kan man se Adolf Kanonen – verdens største landbaserte kanon fra 2. verdenskrig.

Nærmeste byer til Harstad er Narvik (117 km), (Tromsø (300 km) og Bodø (312 km).